Organizator:

Wino w Polsce - jak to się zaczęło?

27.05.2020 15:35:34

Podziel się

Aby dowiedzieć, w jaki sposób trunek trafił do polski, musimy cofnąć w czasie do epoki średniowiecza.

Datę sprowadzenia wina do Polski można przyrównać z momentem pojawienia się w naszym kraju religii chrześcijańskiej. Wino, bardzo ważny element liturgii, było produkowane na terenie całej ówczesnej Polski. Za produkcję napoju odpowiadali zakonnicy, którzy w przyklasztornych winnicach tworzyli pierwsze polskie wino. Pierwsze wzmianki o uprawach możemy znaleźć już w Bulli Gnieźnieńskiej. Proces ten trwał aż do XVII wieku. Wówczas na przeszkodzie stanęły zmiany klimatyczne. Za sprawą małej epoki lodowcowej, jaka w tamtym czasie nawiedziła nasz kraj, dalsza produkcja wina stała się niemożliwa. Polskie wino wróciło dopiero po zakończeniu zaborów. 

Nie bez przyczyny wiele regionów i miejsc w Polsce do dziś zachowało nazwy, które swoją genezę mają w produkcji wina. Winogrady, czy Winna Góra to tylko pierwsze z brzegu przykłady. Oprócz tego nie brakuje miejskich herbów, w których możemy znaleźć winogrono. Lublin, Głogówko, Połczyn Zdrój, Strzelce Opolskie, Gmina Zielona Góra, Pyzdry, Nidzica - jak widać lista jest długa, a nie są to jeszcze wszystkie miejscowości.