Organizator: Grupa MTP

Jakie wino wybrać do świątecznych potraw?

Podziel się

Bożonarodzeniowe menu jest niezwykle bogate. Ta różnorodność może być przyczyną wielu dylematów związanych z wyborem odpowiedniego wina. Z pomocą przychodzi Michał Nowak – opiekun karty win restauracji Garden City.

- Biorąc pod uwagę nasze polskie wina ma szeroki asortyment i szeroki wybór – przekonuje Michał Nowak. - W przypadku tłustych potraw możemy śmiało iść w Chardonnay. Dobrze będą się komponować również wina różowe. Smak podkreśli także nasz polski Solaris – dodaje.

Nie tylko smak ma znaczenie. Pamiętaj o aromacie! 

Znalezienie odpowiedniego połączenie pomiędzy potrawą i winem jest trudną sztuką. Oprócz smaku istotną rolę odgrywa również aromat. - Samo łączenie wina i potraw jest trudnym elementem. Wiele osób z branży stara się operować nie tylko na zasadzie smaku, ale również zapachu. To tak zwana szkoła food pairing, gdzie za pomocą aromatów jesteśmy w stanie określić, jak komponują się ze sobą wina. Takim niecodziennym przykładem może być kawa i czosnek. Wiele osób z branży stara się operować nie tylko na zasadzie smaku, ale również zapachu. starając się znaleźć odpowiednie wina, staramy się w pełni zrozumieć danie, które mamy na talerzu, abyśmy mogli odpowiednio dobrać butelkę wina – mówi opiekun karty win Garden City.

Po daniu głównym przychodzi czas na deser. Tu podążając za smakiem warto sięgnąć po słodkie wina. - Możemy pójść przede wszystkim w czerwone słodkie, ale i białe słodkie. Naszym deserem może być również sam kieliszek polskiego, słodkiego wina  - proponuje M. Nowak.

- Zdecydowanie można pomyśleć o bąbelkach przy śniadaniu. Myślę, że przez części z Państwa to połączenie jest bardzo dobrze znane – odpowiada opiekun karty win zapytany o kolejne świąteczne dni, w których kontynuujemy spożywanie potraw z bożonarodzeniowego menu. - W Polsce mamy bardzo dobrze rozwiniętego Pet-nata i jego produkcję. Byłoby to świetne rozwiązanie przede wszystkim jako aperitif, czyli przed naszym śniadaniem, które podkreśli smak naszych potraw o poranku – zaznacza M. Nowak.

Czas na mięso

Polska tradycja wyklucza mięso z listy potrwa spożywanych we wigilię. Mięsne dania pojawiają się jednak dzień później i powinniśmy wziąć to pod uwagę przy wyborze wina. - Ponieważ na stole zaczyna pojawiać się mięsiwo, również idziemy w trochę cięższe, czerwone wina. Możemy tu znowu pomyśleć o polskich winach jak Rondo Regent, które świetnie komponowałoby się jeśli chodzi o szczepy winogron. Naprawdę asortyment jest dość duży – przekonuje M. Nowak.

Pod koniec dnia bardzo często towarzyszy nam uczucie przejedzenia. Wtedy z pomocą może przyjść lampka wina, która poprawi nasze trawienie. - Tutaj zdecydowanie mógłby być jakiś ciekawy digestif. Jest to napój dobrany po posiłku, który polepszy nasze soki trawienne. W tym wypadku również mógłby być kieliszek wzmacnianego wina, który świetnie komponowałby się na samą kolację – dodaje na zakończenie M. Nowak.

Skorzystaj ze świątecznego cateringu Garden City

Z naszej strony życzymy Wam wielu niepowtarzalnych smakowych doznań i zachęcamy do skorzystania ze wskazówek naszego eksperta. Przy tej okazji polecamy również do sięgnięcia po świąteczny catering Garden City. Dzięki temu zaoszczędzicie mnóstwo czasu, a na Waszym stole pojawią się dania, które zaspokoją nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Szczegóły oferty poznacie klikając w poniższy baner.